Siirry pääsisältöön

Vesi osana ikebana-asetelmaa, osa 1: In a Suiban without Kenzan

Usein ikebana-asetelmissa vesi on yksi pääosan esittäjistä. Veden osuutta korostetaan esimerkiksi käyttämällä matalaa, halkaisijaltaan suurta astiaa eli suibania. Veden merkitys asetelman näkyvänä osana tulee tutuksi heti ensimmäisellä Sogetsu tunnilla, koska harjoittelu aloitetaan tekemällä valmiiden mallien mukaisia  moribana -perusasetelmia matalaa astiaa ( suiban ) ja kukkasiiliä ( kenzan ) käyttäen. 


Käytän tämän postauksen kuvituksena pelkästään freestyle asetelmia,  johtuen siitä, että tällä hetkellä mielessäni ovat  päällimmäisenä heinä - elokuun ikebanakurssit Keski-Suomessa, tarkemmin sanottuna Pöllölän ikebanatreenit Jämsänkoskella ja Sogetsu ikebana jatkokurssi Jyvälän opistolla Jyväskylässä. Jyvälän opiston kurssi on jo kurssikuvauksessa rajattu jatkokurssiksi eli sunnattu henkilöille, joilla on jo kokemusta mallin mukaan tehtävistä moribana-perusasetelmista. On siis aika siirtyä siilittömiin tekniikoihin. Yhtenä aiheena Jyvälän kurssilla on In a Suiban without Kenzan, eli matalaan astiaan ilman siiliä tehtävä asetelma.


In a Suiban without Kenzan sopii hyvin kesäiseksi asetelmaksi, koska matalaa astiaa käytettäessä viilentävää vettä jää paljon näkyviin,  yleensä vielä enemmän kuin kenzania eli siiliä käytettäessä koska asetelmaan ei tarvitse lisätä kasviainesta siilin peitteeksi. 

Veden osuutta asetelman osana voi tietysti korostaaa monella muullakin tapaa, freestyle asetelmissa voi esim. käyttää kirkasta lasiastiaa  tai voi tehdä kelluvan asetelman. Täällä Keski-Suomessa on heinä-elokuun kurssien aiheena myös Sogetsu opetussuunnitelman kohdat Floating Arrangement ja Focus on Water, joten teemme  helteisinä kurssipäivinä monenlaisia astelmia, joissa vesi on yksi pääosan esittäjistä.  Helteestä tosin ei ole mitään takuita. 

Näiden kuvien asetelmat olen tehnyt eri vuodenaikoina ja eri vuosina.  Tämän vihreään  astiaan tehdyn asetelman on kuvannut Heidi Wegelius, muut kuvat ovat olen ottanut itse. Asetelmien valokuvaamiseen sellainen vinkki, että matalan astian asetelmissa kannattaa täyttää astia vedellä aivan piripintaan. Usein kuvasta huomaa, että astiassa ei sitten ollutkaan niin paljon vettä kuin luuli, eikä asetelmasta oikein välity peilityynen vesistön rauhoittava tunnelma. 



Ikebanatunneilla asetelmia usein siirrellään oman työpisteen ääreltä kuvauspisteelle,  eli siihen nurkkaan jossa sattuu olemaan riittävästi suht selkeää seinätilaa kuvaustaustaksi. Ihan ymmärrettävää, ettei silloin tee mieli täyttää astiaa vedellä ihan kukkuroilleen, koska se läikkyisi kuitenkin matkalla. Siinä on vaan se vaara, että säästeliäisyys veden käytössä saattaa siirtyä ikebanatunneilta myös niiden ulkopuolelle. Ja sitten tulee tehtyä turhan kuivakkaita asetelmia muiden ihmeteltäviksi myös muualla. Veden käsittelyyn voisi tosin hankkia lähimmästä ikebanatarvikeliikkeessä kätevän  pienen vesipumpun. Vaihtoehtoisesti voisi kokeilla myös lähiapteekista saatavaa suurta lääkeruiskua. 




Jyvälässä on siis Sogetsu ikebana jatkokurssi kahtena lauantaina elokuussa. Kurssille voi ilmoittautua tästä Jyvälän Sogetsu ikebana jatkokurssi   Yhtenä aiheena kurssilla on In a Suiban Without Kenzan. Kurssin muu sisältö löytyy aiemmasta postauksestani Jyvälän Sogetsu ikebana jatkokurssi elokuussa 2024 . Jämsänkosken Pöllölässä on seuraavat ikebanatreenit parin päivän kuluttua eli lauantaina 20.heinäkuuta . Ilmoitautua voi viestittelemällä osoitteeseen tuija.nyronen@gmail.com tai numeroon 045 141 66 22 . Heinäkuun ikebanatreenien ohjelma löytyy aiemmasta postauksestani Heinäkuun Sogetsu ikebana -treenit Pöllölässä .  











































Kommentit